Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.11.2015 12:23 - Изобличението на пророка
Автор: kuzmo Категория: Забавление   
Прочетен: 4283 Коментари: 6 Гласове:
4

Последна промяна: 29.11.2015 13:08

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Изобличението на пророка Posted on 10.09.2015

image


Albert Einstein: „The whole world bows down before me: I bow down before the master Peter Deunov.“/ Целият свят се прекланя пред мен. А аз се прекланям се пред учителят Петър Дънов.“

Чели ли сте го? Много вероятно, дъновистите от години безсрамно пробутват тая мантра. Ако Айнщайн е казал това аз, Кузмо Караян, съм Нобелов лауреат по физика. Посочете ми оригинален източник на изказването и моментално ще ви дам 1000, повтарям, ще ви дам 1000 лева.
Няма такива лъжци на едро като белите братя, очевидно с жълта книжка.

Според дъновистката версия тези думи на Алберт Айнщайн прозвучават в ефира на френското радиo RTF през 1989 г., по повод годишнина от рождението му. Тогава в юбилейното предаване са били излъчени избрани изказвания на Айнщайн, между които и горният цитат.
Е, явно радиото не оставя материални доказателства. Архивът му е неоткриваем в нета. Откъде са изкопали французите цитата също не е ясно, но като се има предвид, че именно там се намира най-големият дъновистки център извън страната, основан през 1953 год., не е трудно да се сетим.

Да разпръснем информационното затъмнение. Ето историята според Уйкипедия: „През 1990-та се разпространява мистификация, според която Алберт Айнщайн се изказва положително за Петър Дънов. Според статия във вестник „Монитор“ по повод годишнина от рождението на Алберт Айнщайн, през 1989 г. френското радио RDF/RTF е излъчило предаване с негови изказвания, между които е било и следното: „Целият свят се прекланя пред мен, а аз се прекланям пред духовния учител Петър Дънов от България.“ Същото твърди и председателят на Бялото братство в България Андрей Грива.

И тъй, преподавателката от НБУ Лилия Гурова разследва това твърдение, за което няма директни доказателства. Според Джон Нортън от Питсбъргския университет, авторитетен изследовател на архивите на Айнщайн, е малко вероятно и дори невероятно Айнщайн да е казал наистина тези думи, в частност и защото Айнщайн поначало е изпитвал презрение към подобни „авторитети“. Предположението на доцент Гурова е, че в случая думите са приписани на Айнщайн, за да бъде използван неговият собствен авторитет.“
Питам се какво ли е казал Далай Лама за Дънов?

Ето и статията във вестни Култура: http://www.kultura.bg/bg/article/view/18329
„Относно предполагаемото изказване на Айнщайн: „Целият свят се покланя на мен, а аз се покланям на учителя Петър Дънов от България”. Посланието, което иска да се внуши, е ясно: след като дори Айнщайн – един от най-великите учени на XX в. – отдава признание на такъв виден представител на „алтернативното окултно знание” като Петър Дънов, на нас, простосмъртните, не ни остава нищо друго, освен да го последваме и да се съгласим с идеята за превъзходството на Дънов. Но казал ли е наистина Айнщайн тези думи? На въпроса кой е източникът, по който цитира предполагаемото изказване на Айнщайн, отговорът е, че „тези думи са били казани на 17 февруари 2007 г. по БНТ от председателя на Бялото братство в България Андрей Грива”. Чувала съм тези приписвани на Айнщайн думи и преди. И преди съм се съмнявала в тяхната автентичност, но този път реших да направя необходимите справки и се свързах с един от известните изследователи на архива на Айнщайн, историка на науката Джон Нортън (в момента директор на Центъра по философия на науката в университета в Питсбърг, САЩ). Ето извадки от писмото в отговор на запитването дали съществуват документални свидетелства за подобно изказване и изобщо данни за това, че Айнщайн е познавал или проявявал интерес към Дънов:
„Малко вероятно е това да е действителен цитат от Айнщайн. Аз никога не съм чувал за него преди, не съм чувал и името на Дънов. … Изглежда невероятно такова подкрепящо изказване да остане незабелязано от изследователите на Айнщайн. … Освен това, думи като „покланям се на” не са типични за Айнщайн, който многократно е изтъквал своето „презрение към авторитети” (contempt for authority) … Това е позната игра. Някой обявява, че Айнщайн бил казал „нещо”, а после от нас се очаква да доказваме, че не го е казал. Но така ангажиментът за представяне на доказателства е поставен на грешното място. Ако някой твърди, че Айнщайн е направил някакво „изказване”, той е този, който трябва да представи доказателства за това.”

Да, наистина генерирането и разпространението на псевдоцитати от знаменитости, както и на псевдообяснения и псевдодоказателства на псевдофакти, е позната игра. Жалкото е, че в нея понякога се включват – на грешната страна – и хора, на чиито авторитет обществото е повярвало“

Тъй или иначе, убежденията на Айнщайн са близки до пантеизма на Спиноза, което той е споделял неколкократно. Това е нещо твърде различно от окултизма на Дънов. Също така, могат да се приведат цитати от Айнщайн за това, че бъдещата религия трябва да е космическа и че най-близко до това е будизма. Само че това не означава, че е Айнщайн е бил будист, а и будистите не са достатъчно интелигентни, като дъновистите, за да не твърдят подобно нещо.

А до какви абсурди достига Дънов в учението си може да се види още и от следните негови думи: http://www.pravoslavieto.com/inoverie/petar_dunov/uchenie.htm#gen11

„Едно време и мъжете, и жените раждали, но отсетне мъжът изгубил способността си да ражда и останала само жената да върши това. Библията казва: Авраам роди Исаак,а не казва, че Сара роди. Докогато мъжете раждали, светът бил в отлично положение, но когато те престанали да раждат, светът се развалил“ (Учител, стр. 10).

Пред това знание няма как Айнщайн да не се преклони. Мъже, жени, какво значение имат половете, нали всичко е относително.

Още умопомрачения от Дънов тук: religiosblog.wordpress.com/2015/11/28/iii-%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B0-%D0%B2%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%81%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F/Гласувай:
5
1Следващ постинг
Предишен постинг

1. elcho - Заради такива като тебе......
29.11.2015 10:16
изчезнаха костите на Левски, които намериха точно на предполагаемото място. Но се появи ти и отрече всичко. Затова ние вече нямаме История и национална гордост и вече говорим и пишем на Руски Език ?!?!---така знаят нашите деца а и цял Свят.-----продължавай така " ПЛАТЕН " блогъро, И не се излагай с тези 1000 сребърника......
цитирай
2. cecobob - Нямам думи за това поведение.
29.11.2015 10:31
Да се напъваш за да докажеш, че нещо добро казано за Родината ни не е вярно е тъпотия. Да отричаш едно признато учение е простотия. Кой си ти бе?Няма грък, който да хвърля плюнки и да доказва, че Александър македонски не е пикал на камъка с надпис: Тук спрял да почине преди поход А.Македонски. Прав е първият коментатор. Такива, като теб опорочават историята ни. Наистина заради такива, като теб загубихме и костите на Левски.А може да е свързано с името ти. Да не ти пука, къде плюеш. Но български хляб ядеш, нали. Не желая повече коментари с теб.
цитирай
3. kuzmo - Re: elcho ; cecobob
29.11.2015 12:58
Да ви разбирам, че този окултен шарлатанин трябва да се изучава в учебниците по история, така ли? И, че аз съм виновен, дето много обичате кафявия пиар? Това дето сравнихте Дъно с Александър Македонски пък и Левски направо ме задави от смях...
Не смятате ли все пак, че истината има значение. Защо не спечелите 1000 лева. Аз стоя зад думите си. Нека ги направим 1000 мой евро срещу 100 ваши. Докажете автентичността на изявлението на Айнщайн и приберете парите.
цитирай
4. cecobob - Абе ти много неща май, че не разбираш Юда
29.11.2015 13:26
Говоря ти за напъването да докажеш нещо, което е в ущърб на Страната ни пот, каквато и форма да е това. Трябва да си по-известен и по-умен от Дънов (аз не съм дъновист), за да го наричаш шарлатанин. Направи ги 300 сребърника, за да си точно копие на Юда.
цитирай
5. kuzmo - Re: Бейнса е велик
29.11.2015 13:39
Добре, ако кажа, че Дънов е можел да се движи със скоростта на светлината и Айнщайн е свидетел, доволни ли ще сте? Няма проблем да го напиша: "Аз се прекланям пред Учителя Петър Дънов от България, защото той е можел да пътува назад във времето със скоростта на светлината. Даже един път спрял точно зад гърба си и си бил чембер"
Айнщайн.
цитирай
6. kuzmo - Още идеи за цитати от 'учителя'
30.11.2015 18:49
Мерилин Монро: "Всички са влюбени в мен, а аз съм влюбена в учителя Петър Дънов от България"
Нийл Армстронг: "Всички смятат, че аз съм първият човек стъпил на луната, но всъщност това е Петър Дънов - учителят"
Джон Атанасов: "Повечето хора погрешно мислят, че аз съм изобретил компютъра. Не! Това е идея на Петър Дънов от България от когото я взаимствах."
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kuzmo
Категория: Забавление
Прочетен: 883069
Постинги: 369
Коментари: 491
Гласове: 546
Календар
«  Юни, 2021  
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930