Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.12.2016 06:43 - Канибализъм в библията
Автор: kuzmo Категория: Забавление   
Прочетен: 4967 Коментари: 15 Гласове:
5

Последна промяна: 01.12.2016 16:37

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

image Posted on 01.12.2016

Обичайните аргументи на вярващите, когато нещо не им изнася са следните: това е извън контекста, това е притча или алегория и не трябва да се приема буквално и неведоми са пътищата божии. Има и още: ти нищо не разбираш, защото не четеш библията както трябва.
Какво значи да чета правилно? Без да се замислям?

Съвсем малко християни ли нехристияни са наясно с чудовищния характер на някой части от Библията, сборник текстове налудно наричан понякога Свещената Книга. По-подходящото наименование за нея след прочитане би било чудовищна книга. И все пак за нея в средите на вярващите се твърди, че била вдъхновена лично от Бога. Може ли един бог да стигне до там, че да одобрява актове на канибализъм като сваряване и изяждане на малки деца?
Това не са просто цитати, това са доказателства за маниакална извратеност.

Направих си труда да издиря пасажите с канибализъм в Светото писание. Е, сигурно има и още…

Ако смятате, че това е извадено от контекста, моля обяснете ми тогава контекста. Защо това присъства в книга диктувана лично от бог?...  И ми подайте горчицата.

4 ЦАРЕ гл.6:28 „И царят й рече: Що имаш? А тя отговори: Тая жена ми рече: Дай твоя син да го изядем днес, а утре ще изядем моя син. 29 И тъй сварихме моя син та го изядохме; и на следния ден й рекох: Дай твоя син да го изядем; а тя скри сина си.“

ЛЕВИТ гл.26:29 „Ще ядете месата на синовете си и месата на дъщерите си ще ядете.“

ЕРЕМИЯ гл.19:9 „И ще ги направя да ядат месата на синовете си и месата на дъщерите, и ще ядат всеки месата на другаря си, при обсадата и при утеснението, с което ще ги утеснят неприятелите им и ония, които искат живота им.“

ПЛАЧЪТ ЕРЕМИЕВ гл. 2:20 „Виж, Господи, гледай на кого си направил това! Да ядат ли жените рожбата си, младенците на обятията си? Да бъдат ли убити в светилището Господно свещеник и пророк? 21 Дете и старец лежат на земята по пътищата; Девиците ми и младежите ми паднаха от нож; Избил си ги в деня на гнева Си; изклал си без да пожалиш.“

ПЛАЧАТ ЕРЕМИЕВ гл. 4:10 "Ръцете на милозливите жени свариха чадата им; Те им станаха храна при разорението на дъщерята на людете ми,"

 И за да изясня контекста давам целият цитат: "9 По-щастливи бяха убитите от меч нежели умъртвените от глад; Защото тия чезнат прободени, от липса на полските произведения.    
10 Ръцете на милозливите жени свариха чадата им; Те им станаха храна при разорението на дъщерята на людете ми,    
11 Господ извърши възнамереното от Него в яростта Му, изля пламенния Си гняв. Запали огън в Сион, който изпояде основите му."
Разбрахте ли: Господ унищожава собственият си народ.

ЕЗЕКИЛ гл.5:10 „Затова бащи ще изядат чадата си всред тебе, И чада ще изядат бащите си;“

ВТОРОЗАКОНИЕ гл. 28:53 "... ще ядеш плода на утробата си, месата на синовете си и на дъщерите си, които Господ твоят Бог ти е дал... 55 та няма да даде ни на едного от тях от месото на чадата си, които ще яде; защото не ще му остане нищо при обсадата и притеснението, с което неприятелят ти ще те притесни във всичките ти градове.    
56 Жената между вас, която е изтънчена и изнежена, която не би дръзнала да тури на земята стъпалото на ногата си по причина на изтънченост и изнеженост, ще гледа с немилостиво око на мъжа, който почива на пазухата й, на сина си, на дъщеря си,    
57 и на малкото си дете, което е излязло измежду краката й, да! на чадата, които е родила; защото ще ги яде тайно поради лишението от всичко при обсадата и притеснението, с което неприятелят ти ще те притесни в градовете ти.    
58 Ако не внимаваш да изпълняваш всичките думи на тоя закон, които са написани в тая книга, и не се боиш от това славно и страшно име ИЕОВА ТВОЯ БОГ,"

Това вече е от Новият Завет на Исус:

ЙОАН гл. 6:54 „Който се храни с плътта Ми и пие кръвта Ми, има вечен живот; и Аз ще го възкреся в последния ден.55 Защото Моята плът е истинска храна, и Моята кръв е истинско питие. 56 Който се храни с Моята плът и пие Моята кръв, той пребъдва в Мене “

Имам чувството, че малко им остава и да почнат да продават дюнери.

image

Следва: Човешки жертвоприношения в библията. Иска ли Бог да му се принасят хора в жертва.

ИЗХОД 22:29 "Да не забавяш да принесеш първака на гумното си и на жлеба си. Първородния между синовете си ще дадеш на Мене."

SaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveГласувай:
6
1Следващ постинг
Предишен постинг

1. ganch - Контекст
01.12.2016 10:56
Нека първо покажа речниковото значение на думата "контекст":
1. Спец. В езикознанието – част от текст около дума или израз, която определя или уточнява значението им.
2. Прен. Обстоятелства, обстановка, събития, в които се вмества дадено явление, събитие.

Това, което правиш ти в твоите постове, е да извадиш част от Библията от контекста и да потърсиш някаква сензация, за да унижиш християните. Взимаме първия пример, с който се опитващ да покажеш вярващите в Бог като канибали:

4 ЦАРЕ гл.6:28 "И царят й рече: Що имаш? А тя отговори: Тая жена ми рече: Дай твоя син да го изядем днес, а утре ще изядем моя син. 29 И тъй сварихме моя син та го изядохме; и на следния ден й рекох: Дай твоя син да го изядем; а тя скри сина си."

Сега малко контекст от самата Библия:
4 Царе 6 глава:
"24 А след това, сирийският цар Венадад събра цялата си войска и дойде та обсади Самария.
25 И стана голям глад в Самария; защото, ето, обсаждаха я докле една оселова глава се продаваше за осемдесет сребърника, и четвърт кав гълъбова тор, за пет сребърника.
26 И като заминаваше Израилевият цар по стената, една жена извика към него и каза: Помогни, господарю мой, царю!
27 А той рече: Ако Господ не ти помогне, от где ще ти помогна аз? от гумното ли, или от лина?"

Имаме сцена, в която асирийците обсаждат Самария, обсада, която продължава 3 години. През това време, както научаваме от текста, ресурсите на града са толкова изчерпани, че магарешка глава струва 80 сребърника. Липсата на храна принудила две жени в обсадения град Самария да прибягнат да крайно решение на проблема с глада като се уговарят единия ден да изядат сина на едната, а на следващия - сина на другата. Изключително крайно решение, но както става ясно от текста, взето от двете жени, не заповядано им от Бог или някой негов пратеник.
цитирай
2. ganch - Контекст - продължение
01.12.2016 10:56
Любопитно ми е след 3-годишно гладуване ти какво решение би взел на тяхно място - да умреш от глад и да дадеш шанс на децата ти да оцелеят до края на обсадата или да жертваш детето си, за да дадеш шанс на себе си?

Нека разширим още малко контекста. След царуването на Соломон над 12-те племена, неговите поданици се разделили на две - 10 от племената образували Северното царство - Израел със столица Самария, а останалите 2, племената на Юда и Венямин, създали Южното царство със столица Йерусалим. Северното царство от самото си създаване се отдало на идолопоклоничество и отказало да почита Бога на предците си, който ги извел от Египет и ги отвел до Обещаната земя. Те стигнали до там, че по времето на Ахав изградили олтар на Ваал в Самария.

След като показах контекста на описаната от теб случка, мога спокойно да твърдя, че жените, които са извършили акта на канибализъм:
1. Не са получили заповед от Бог да го направят, а са го направили по собствена воля;
2. Всъщност те отдавна са обърнали гръб на Бог и са поставили себе си на първо място.

Пожелавам ти приятен ден и по-малко омраза!
цитирай
3. kuzmo - Широк контекст
01.12.2016 13:25
Аз просто исках да питам следното: пасажи като този с изяждането на деца от собствените им майки ще се преподават ли в часовете по вероучение? И в какъв контекст? Че ако не вярваш в правилният Бог той ще изпрати срещу теб войската на сирийците и можеш да бъдеш изяден още преди да постъпиш в гимназия?
Дай сега, Ганчо да чуем експертното ти тълкуване и по другите цитирни пасажи. А после ще стигнем и до момента в който ще ти се наложи да обясниш контекста на сцените в които лично Бог се заканва да избива бременни жени и да унищожава деца.
Ти си на ход.
цитирай
4. kuzmo - ganch
01.12.2016 13:44
А какво ще кажеш за това уважаеми. Това не са ли думи изречени Лично от Бог? В какъв контекст ще сложиш това?
ВТОРОЗАКОНИЕ гл. 28:53 "... ще ядеш плода на утробата си, месата на синовете си и на дъщерите си, които Господ твоят Бог ти е дал... 55 та няма да даде ни на едного от тях от месото на чадата си, които ще яде; защото не ще му остане нищо при обсадата и притеснението, с което неприятелят ти ще те притесни във всичките ти градове.
56 Жената между вас, която е изтънчена и изнежена, която не би дръзнала да тури на земята стъпалото на ногата си по причина на изтънченост и изнеженост, ще гледа с немилостиво око на мъжа, който почива на пазухата й, на сина си, на дъщеря си,
57 и на малкото си дете, което е излязло измежду краката й, да! на чадата, които е родила; защото ще ги яде тайно поради лишението от всичко при обсадата и притеснението, с което неприятелят ти ще те притесни в градовете ти.
58 Ако не внимаваш да изпълняваш всичките думи на тоя закон, които са написани в тая книга, и не се боиш от това славно и страшно име ИЕОВА ТВОЯ БОГ,"
цитирай
5. ganch - kuzmo
01.12.2016 15:08
Не знам откъде реши, че мнението ми е експертно. Не помня да съм твърдял подобно нещо. Относно въпросите ти по Стария завет - най-добре е да ги отнесеш към някой равин или друг представител на племената, с които е сключен този Завет. Доколкото ми е известно, България е православна държава, а православието е директно последствие от Новия завет. Това ме навежда на мисълта, че в часовете по вероучение ще се изучава основно Християнството.

Очаквам да запратиш срещу мен пак цитата от Евангелие на Йоан и да ми обясниш колко канибалски настроен е Христос. Разбира се, за изцяло материалистичен индивид, за какъвто се приемаш или се опитваш да се покажеш, буквалното приемане на един текст е най-нормалното нещо. Сигурно като малък си бил доста разочарован като си си супувал бисквити "Катеричка", а в кутията не си намирал затворено животинче.

Искам да кажа - отвори си очите, излез навън. Не е толкова страшно да разбереш, че не си нито началото, нито края на света и има и по-големи неща от теб.
цитирай
6. kuzmo - Ха-ха-ха, номера не мина.
01.12.2016 15:19
И така, след като не успя да баламосаш публиката на тема "извън контекста" премина в следващата добре позната фаза: Новият Завет на Исус отменя Стария, това са еврейски работи, ние сме християни.
Само че не го отменя. Просто отвори християнската Библия и виж какво пише отпред: „Старият и Новият Завет“
И ето думите на самият Исус по този казус: Матей гл 5:17 „Да не мислите, че съм дошъл да разруша закона или пророците; не съм дошъл да разруша но да изпълня.
18 Защото истина ви казвам: Докле премине небето и земята, ни една йота, ни една точка от закона няма да премине, докато всичко не се сбъдне.
19 И тъй, който наруши една от тия най-малки заповеди, и научи така човеците, най-малък ще се нарече в небесното царство; а който ги изпълни и научи така човеците, той ще се нарече велик в небесното царство.“
Йоан 7:19 „Не даде ли ви Моисей закона? но пак никой от вас не изпълнява закона. Защо искате да Ме убиете?”
Лука 16:31 „И той му каза: Ако не слушат Моисея и пророците, то и от мъртвите да възкръсне някой, пак няма да се убедят.”

ПС. Ей, как позна за катеричката?
цитирай
7. kuzmo - ВЕРОУЧЕНИЕ
01.12.2016 15:31
Интересно, ще преподават ли това в часовете по вероучение? Децата много ще му се зарадват:
ЛЕВИТ гл. 26:16 "тогава ето какво Аз ще ви направя: ще изпратя върху вас ужас, охтика и треска, които ще развалят очите ви и ще стопят душата ви; и ще сеете семето си напразно, защото неприятелите ви ще го ядат.
17 Ще насоча лицето Си против вас, и ще бъдете избити пред неприятелите си; ония, които ви мразят, ще владеят над вас, и ще бягате, когато никой не ви гони.
18 И ако при всичко това не Ме послушате, тогава ще ви накажа седмократно повече за греховете ви.
19 Ще строша гордата ви сила и ще направя небето ви като желязо и земята ви като мед.
20 Силата ви ще се иждивява напразно, защото земята ви няма да дава плодовете си и дърветата на земята ви няма да дават плода си.
21 И ако ходите противно на Мене и не склоните да Ме слушате, ще наложа върху вас седмократно повече язви според греховете ви.
22 Ще изпратя между вас диви зверове, които ще ви лишат от чадата ви, ще изтребят добитъка ви и ще ви направят да намалявате, та пътищата ви ще запустеят.
23 И ако от това не се поправите и не се обърнете към Мене, но ходите противно на Мене,
24 тогава ще ходя и Аз противно на вас и ще ви поразя, да! Аз, седмократно поради греховете ви.
25 И ще докарам на вас нож, който ще извърши отмъщение за завета; и когато се съберете в градовете си, ще изпратя между вас мор; и ще бъдете предадени в ръката на неприятеля.
26 И когато ви строша подпорката от хляба, десет жени ще пекат хляба ви в една пещ и ще ви върнат хляба с теглилка; и ще ядете, но няма да се насищате.
27 Но ако и след това не Ме послушате, а ходите противно на Мене,
28 то и Аз ще ходя противно на вас с ярост и ще ви накажа, да! Аз, седмократно за греховете ви.
29 Ще ядете месата на синовете си и месата на дъщерите си ще ядете."
цитирай
8. ganch - Публика
01.12.2016 16:05
Не, че искам да ти клатя лодката, но публиката ти съм само аз. При положение, че не може да стане нормален разговор, ще те оставя да си монологизираш в празната зала.

Enjoy!
цитирай
9. tetiva - http://lurkmore.so/images/archive/a/a5/20090210133657%21Athdr.jpg
01.12.2016 19:40
Г-н Караян,

Предишната Ви статия е много силна. С точността на скалпел разрязвате гнойната рана на съвременната действителност.

А поредицата от критики на религиозните догми намирам за забавна, тъй като от собствен опит се убедих, че никой по никакъв начин не е в състояние да промени наслоените с векове заблуди.
Направо съм изумена от търпението Ви да четете и да коментирате текстовете на библията.
Желая Ви успех в богонеугодната Ви дейност!)

Поздрав от една пастафарианка.)
цитирай
10. kuzmo - Всеки има някакво хоби.
01.12.2016 20:26
Така го приемам. Като забавление. Но напоследък спрях да кометирам и иронизирам за да се откроят фактите. Фактите имат свойството да променят мисленето. Четеш и виждаш за каква глупост става дума. И ако не си тотално зомбиран почваш да се съмняваш и да мислиш.
Всъщност аз искам да се преподава сравнителна религия в часове в училищата. Но бих заложил на Джоузеф Кемпбъл. Мисля, не - сигурен съм, че определени видове толерантност, като религиозната в часност, изискват доста нетолерантност към истината за да съществуват? Това задължително изисква нещата да не бъдат наричани с истинските им имена. Бог създаден от онези общества е просто маниакален садист, защото те са имали такива практики. Ако четеш непредубедено го разбираш. Ами преподавайте го по вероучение тогава. Но не, те искат да крадат детски мозъци и алибито им е... морала.
цитирай
11. tetiva - Признавам своето невежество)
01.12.2016 22:08
Поради органичната непоносимост към подобна тематика, не съм чела Кембъл.
Маските на бога, Първобитна митология, Източна митология и Западна митология не биха ме привлекли. Би ми било любопитно да разгърна Творческа митология, без предварително да зная тематиката и съдържанието

Там е работата, че светът се промени, мислещите хора са малцинство и в опозиция, в повечето време – безгласна. Живеем в матрицата, а в нея всичко може да се програмира.
По-рано матрицата е била по-проста и най-важното влияние за покорство е бил страхът от "божието" наказание. Днес, в информационния бум страховете и стресът са в излишество, затова пък разсейването е интензивно и не остава време за четене.
Според мен, това е основният проблем.
Малко се чете в днешно време. Както у нас, така и по света. Информация има, но знания – не.
Хайде да не продължавам, че ми хрумна идея за статия.)
цитирай
12. kuzmo - Дж. Кемпбъл
01.12.2016 22:21
Който е прочел "Пътищата на блаженството" и "Силата на мита" вече е запознат достатъчно с автора за да го оцени.
цитирай
13. silviia - Съгласна съм с автора.
02.12.2016 02:40
Само искам да кажа, че Книгата на книгите или Свещената книга (както Старият, така и Новият завет) всъщност са просто една ЕВРЕЙСКА книга, свидетелство за нравите на евреите. (Според мен до ден днешен).
Колкото до дюнера, разправят, че в магазините за кашер във Франция продават салам с човешко. Така чух.:)
И последно - докога хората ще ползват вместо тоалетна хартия картината на Леонардо? Лично на мен ми писна.:)
цитирай
14. silviia - О! Не е последно!:)
02.12.2016 02:46
В Новия завет канибализъм няма, все пак. ("Плач Еремиев" нали е в Стария?). Пък за християните указанията са предимно в Новия завет. Старият е за справка и за алтернатива ако не можеш да обърнеш другата буза.:) Така че, не е толкова страшно, освен ако не се казваш Мадона Чиконе, а не Мириам. :)))
цитирай
15. silviia - Излиза, че ако си християнин, но....
03.12.2016 01:04
...но постъпваш както е написано в Стария завет, всъщност, постъпваш като евреин. Ха ха ха.:) Чак сега разбрах защо Варг Викернес (който е убеден езичник и последовател на бога Тор:) е толкова ядосан на християните. Май има защо.:)))
цитирай
16. silviia - Но...
03.12.2016 01:07
...Варг Викернес доскоро излежаваше присъда за убийство, така че не знам дали е убедителен пример...Е, поне не изяде жертвата и я застреля, ане я изкорми наживо...:)
I REALLY LIKE YOUR BLOG!!!:)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kuzmo
Категория: Забавление
Прочетен: 660056
Постинги: 291
Коментари: 428
Гласове: 389
Календар
«  Ноември, 2018  
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930