Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.03.2014 11:31 - В Името на Вярата II
Автор: kuzmo Категория: Забавление   
Прочетен: 4531 Коментари: 15 Гласове:
5

Последна промяна: 25.03.2014 18:04

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 imageimage

Колкото по-глупава е една религия, толкова по-силно се налага да вярваш в нея.

Християните имат един доста странен светец на име Симеон Стълпник. Който седял повече от 30 години на стълп, или стълб в прослава на Бога! По някаква причина той и всички останали смятали, че това е велика идея. Няма понятие как въобще може да ти хрумне такова нещо? Но допускам си е мислел, че така е с няколко метра по-близо до него... Чудя се дали, да кажем на 10-тата година не му е минало през главата: "Еее, това може и да се окаже ужасна загуба на време? Дали не изглеждам като тъпак върху това?" Но явно след това е продължил: "Не-не, да стърчиш на стълп това е правилно! Това е сериозно дело. Я да изкарзм така още 20 години, за да покажа, че съм по-голям праведник от всички!" Нещо такова.
Това нямаше да е толкова впечатляващо, че да го правим на въпрос, ако този беше квалифициран като обикновен идиот, а не като светец. Тоест, да твърдиш, че космоса е безкраен и земята се върти около слънцето е нещо заради което заслужаваш клада, но ако прекараш живота си покатерен върху стълб, изхождайки се от високо по голяма нужда, си чудесен пример. Толкова добър, че този свят мъж дал началото на цяла категория светци – стълпници и още преживе се сдобил с подражател в лицето на преподобният Данаил Стълпник, който прекарал също толкова време в това вегетативно състояние и дори бил рекорда му с 3 години. 

из Житие на преподобния и богоносен наш отец Симеон Стълпник
 www.pravoslavieto.com/life/09.01_sv_Simeon_Stulpnik.htm


"... Бил на тринадесет години, когато станало чудото с него. 
В един празничен ден той чул думите на Господа Иисуса Христа: "Блажени бедните духом ... Блажени кротките ... Блажени гладните и жадните за правда ..." Силно се разтресло сърцето му.

... Пребивавайки в лаврата, веднъж преподобният Симеон отишъл да извади вода от кладенеца. Той взел въжето от черпалото, много грубо, изплетено от палмови клони, и обвил с него цялото си тяло наголо, от бедрата до шията, така здраво, че въжето се врязало в тялото му. След десет дни тялото му се покрило с гнойни рани, гъмжащи от множество червеи. Братята започнали да се оплакват на игумена:
- Откъде ни доведе този човек? Не можем да го търпим: смрад излиза от него. Никой не може да стои до него. Когато върви, от него падат червеи; постелята му също е пълна с червеи.

Като чул това, игуменът се учудил; но след като се убедил, че е така, попитал блажения:
- Кажи ми, чедо, защо от тебе излиза такава миризма?
Но той стоял пред игумена с наведена глава и мълчал. Игуменът се разгневил и заповядал насила да свалят горната му дреха. Тогава видели, че власеницата, която била на него, цялата е в кръв, а въжето се е врязало дълбоко в тялото му, до самите кости. Игуменът и всички, които видели това, се ужасили. С големи усилия успели да отделят въжето от тялото на преподобния, понеже заедно с него се откъсвали и части от изгнилото тяло. А той, търпеливо понасяйки страданията, казвал:
- Оставете ме като смърдящо псе: аз заслужавам тези страдания за греховете си.
 Ти си само на осемнадесет години - казал игуменът, - какви грехове имаш?
- Отче! - отговорил Симеон - Нали пророкът казва: “Ето, в беззаконие съм заченат, и в грях ме роди майка ми”.

При този отговор игуменът се изумил от разсъдителността му и се удивлявал, че такъв прост младеж може така дълбоко да се проникне със страх Божий. 

 ... За живота на преподобния чули светите отци, живеещи в пустините, и се удивлявали на неговите необикновени подвизи: защото никой още не бил изобретил за себе си такова житие: да стои на стълб.
Върху тия стълбове преподобният се молел непрестанно, най-често изправен, с поглед устремен към безкрайните небеса. Нозете му се покрили с рани. 

... И вдигнал десния си крак, за да се качи в огнената колесница, но заедно с това се осенил с кръстното знамение. И преподобният познал бесовската прелест, разкаял се, а крака си, с който поискал да стъпи в бесовската колесница, наказал с това, че стоял на него цяла година. Дяволът, не можейки да търпи такъв подвиг, поразил крака на преподобния с люта язва; плътта на този крак загнила, появили се множество червеи, и на земята от раната изтичал гной с червеи. Един младеж на име Антоний събирал червеите и, по заповед на светия страдалец отново му ги носел на стълба. А светецът, понасяйки болестта си с голямо търпение, като втори Иов, притискал червеите към раната и казвал: “яжте, каквото ви е изпратил Бог”.

По това време сарацинският княз Василиск, който много бил слушал за свети Симеон, дошъл при него, и като побеседвал с него, получил голяма полза и повярвал в Христа. Като видял червея, падащ на земята от раните на светеца, князът го взел в ръка и си тръгнал. Преподобният го върнал и казал:
- Защо взе в честните си ръце смрадния червей, паднал от моето изгнило тяло?
А Василиск, като разтворил ръката си, намерил в нея скъпоценен бисер и казал:
- Това не е червей, а бисер.
- Да бъде според вярата ти - казал преподобният.

... Минали много години и майката на преподобния, Марта, като узнала за сина си, дошла да се види с него и, застанала пред входа на оградата, силно плакала. Но преподобният не пожелал да се види с нея и изпратил да й кажат:
- Сега не ме безпокой, майко - в другия свят ще се видим.
Но тя още по-силно пожелала да го види; и блаженият отново изпратил хора при нея, умолявайки я да почака в мълчание. Тя легнала пред вратата на оградата, и тук предала духа си на Господа. Свети Симеон веднага узнал за смъртта й и заповядал да донесат тялото й до стълба.

... Понякога той дълго стоял неподвижен, понякога принасял молитви на Бога, правейки чести поклони. Някой от стоящите край стълба разказвал, че поискал да преброи поклоните, които подвижникът непрестанно правел, и като изброил хиляда двеста четиридесет и четири, останал без сили, и не можейки повече да гледа нагоре, престанал да брои. Но светецът не изнемогвал от поклоните, и приемайки храна веднъж в седмицата, и то съвсем малко и лека, станал лек и способен да прави множество поклони. От дългото стоене и на другия му крак се появила незарастваща язва, от която изтекла много кръв. Но и това страдание не било в състояние да го откъсне от богомислието.

... Скоро след това направили нов стълб на светеца, висок четиридесет лакти. На този стълб преподобният стоял до самата си блажена кончина.
Така, водейки дивен живот, който, както изглеждало, превишавал силите на човешката природа, свети Симеон се приближил към своя край, бидейки на повече от сто години. Той стоял на стълба, както пишат хора, достойни за доверие, осемдесет години; и достигнал пълно съвършенство в добродетелите - той бил земен ангел и небесен човек."


Категории светци, които църквата почита: www.pravoslavieto.com/books/agiologia/20.htm

св. преподобни Данаил стълпник: www.pravoslavieto.com/life/12.11_sv_Daniil_Stulpnik.htm

Гласувай:
5
0Следващ постинг
Предишен постинг

1. tit - даваш ли си сметка,
25.03.2014 23:21
до колко човек трябва да бъде отвратен от материалния свят и колко безразличен към щенията на тялото трябва да бъде...за да изживее живота си по този начин?:))
Има една фраза "да се проникне със страх Божии", някъде в средата на текста, Козмо. Имаш ли идея - какво значи това, умнико млад?!:)))
цитирай
2. kuzmo - Страх Божии
25.03.2014 23:39
Не. Звучи ми като някаква непонятна глупост. Като мироточливост например. Но... почакай само да стигнем до следващата категория на святост - Юродивите.
Юродив (безумен) - светец, приел подвига по Божие призвание "юродство заради Христа", та като стане презрян, "измет на света", да намери милост в очите на Господа. Подвигът намира оправдание в думите на св. апостол Павел: "Ако някой от вас мисли, че е мъдър на тоя свят, нека стане безумен (юродив), за да бъде мъдър. Защото мъдростта на тоя свят е безумство пред Бога" (1Кор. 3:18-19). "Бог избира онова, що е безумно на тоя свят, за да посрами мъдрите; Бог избира онова, що е слабо на тоя свят, за да посрами силните; Бог избира онова, що е от долен род на тоя свят и е унижено и това, що е нищо, за да съсипе онова, що е нещо" (1Кор. 1:27-28).
Юродивите съзнателно приемали вид на безумни и се подлагали доброволно на всевъзможни лишения, унижения и страдания. Те пророчествали, вършели чудеса, смело изобличавали неправедните управници и обръщали грешници в пътя на покаянието, като при това вършели такива подвизи на любов към ближните, каквито са недостижими за повечето хора.
"Юродство" всъщност означава "безумие". Но юродството заради Христа - това е особена, висша степен на християнско подвижничество. Подбуждани от гореща ревност и пламенна любов към Бога юродивите заради Христа, наред с другите лишения и себеотречението, се отричали и от най-същественото отличие на човека (в сравнение с останалите земни същества) - от обичайната употреба на разума: те доброволно си давали вид на безумни хора, нямащи нито приличие, нито чувство за срам, и дори понякога вършели неща, на пръв поглед съблазнителни.
цитирай
3. tit - всичики са канонизирани като антипод на гордостта и високомерието на ума, драги!
26.03.2014 00:14
Бог е най-доброто, което човешкия ум е изобретил.:)
цитирай
4. minevv - da
26.03.2014 08:49
религия- прост човек
Не е било отвращение от реалността, ами слабоумие и лековерност.
И ако малко могат да мислят веруввашите- защо ви плашат със страшен божи гняв??????
Щото сте тъпи и първични
цитирай
5. kuzmo - Бог
26.03.2014 19:47
"Бог е най-хубавото, което човешкият ум е изобретил." Бих казал, а азбуката и чадъра? Но ще кажа друго: "човешкият ум е изобретил" - е поне разбрахме кой кого е създавал.
цитирай
6. tit - абе, човече - да приемеш, че съзнанието е първично е идеализъм, холан!:))))
26.03.2014 22:37
Така директно приемаш, че първо е Духът, демек - Бог:-D:-D:-D
Оправи си понятията, па сетне Богохулствай!:р
Аз и миналия път те питах, Кузмо - КОЙ бута топчетата?:)))
Критическият теологизъм не ти е силата...по добре пиши за комшийката!;):))
цитирай
7. kuzmo - абе човече...
26.03.2014 23:17
извинявай, може ли пак, че нищо не разбрах.
първо - ум не значи дух. и второ - Лъжите са си лъжи, няма такова нещо като "богохулстване", това е измислено за да се защити претенцията на църквата за неприкосновенност. Нещо като детската игра на "къщичка", където никой няма право да те пипа.
цитирай
8. tit - какво полезно за съществуването на природата носят азбуката и чадъра, Кузмо?:))
27.03.2014 22:53
Тя си е добре и без тях!
Същото е и с Бог - въпросът дали ти вярваш или не засяга теб, не Него!:)
материализмът не е доказал, че не съществува съзнание извън материята. Това се приема като аксиома, следователно е въпрос на вяра. На принципна постановка...
Аз не защитавам християнството. Продължавам да се чудя- защо те занимава този въпрос. Впрочем, ти не си наясно със Символ-веруюто на Православието....
Моля, върни се и прочети пак съвета, с който завършва предишния ми коментар!:)))
цитирай
9. born - Интересна дискусия стана. Добре, ...
28.03.2014 17:39
Интересна дискусия стана. Добре, че е без ругатни. Представете си , че предмет на спора беше нещо подобно от исляма. Направо не искам да си помисля-щеше да последва джихад. А това, че някой си вярва в нещо - например в нормалността на любовта между мъж и мъж, няма нищо осъдително. Кофти става, когато се опитва да го налага на нормалните. Като религиите.
цитирай
10. born - ". . . Същото е и с Бог - въпросът ...
28.03.2014 17:41
"...Същото е и с Бог - въпросът дали ти вярваш или не засяга теб, не Него!:..."
Аз съм на мнение, че засяга най вече Теб, а не него. Затова разменям главните букви.
цитирай
11. kuzmo - Проблема с вярата в Бог
28.03.2014 21:20
Има един проблем с вярата в Бог - че тя нанася вреди. Не просто в името на религията, а самата религия. Очевидно е, че хората разбиващи самолети в сгради за да ги унищожат, наистина вярват в съществуването на Рая и, че Бог го иска от тях и одобрява това което правят. И саможертвата им - ги учи тяхната религия - ще бъде възнаградена в Рая. Ако те наистина не вярваха в това би било ужасно глупав кариерен ход да го извършат.
Разбирате ли, идеята, че Бог диктува определен модел на поведение и способ за служене и поклонение и върху тях лежи задължението да заставят другите да следват този модел, това е вредно. Те може искрено да вярват в това което вършат, но нищо не ги оправдава за ужасните неща които причиняват. Включително и на цели култури. Искрено вярващите в Бог представляват опасност. Освен, че изповядват някакъв изкривен модел, те смятат, че имат и моралното задължение да наложат с всички средства този модел на останалия свят.
цитирай
12. born - Напълно съм съгласен с Вас ! Фана...
28.03.2014 22:44
Напълно съм съгласен с Вас ! Фанатизмът е наистина нещо много опасно. Целият ход на световната история го показва по неоспорим начин.
цитирай
13. tit - хе, Кузмо!:):))
29.03.2014 23:54
Нима апологетите на "свободния пазар" не налагат с всички сили и всякакви средства модела си?
Е ли това религия?
Или щом няма думата Бог - няма проблем?
Може да се спори кое е нанесло повече вреди на природата и хората - религиозния фанатизъм или прагматичната убеденост във силата на парите.
Православието не толерира фанатизма...това е май единственото нещо, което нашата църква не толерира!:)))
изключая седемте смъртни гряха, разбира се...
цитирай
14. kuzmo - Пари
30.03.2014 00:24
Ха, страхотен аргумент! Ами защо Бог просто не е създал света с достатъчно пари?
Даже... доколкото забелязвам... на църквата все не и стигат... все искат пари... казват, че са за него... ама аз не знам дали да им вярвам... за какво са му?
цитирай
15. tit - Господ е наспорил достатъчно благини, Кузмо...
31.03.2014 13:28
Да има за всичките му чада, че и да хартисват!:))
И е рекъл - Плодете се и се множете! Аз ще се грижа за вас. Вие само се обичайте един друг!:))
Ама пуста човешка лакомия, алчност, високомерие...и още там квото се сетиш - лошите хора все дърпат общите блага към себе си!:)))
Викат - аз съм по-умен, аз съм по-най, по-силен съм и хитър и ми се полага!
Най вече казват, Кузмо - "Няма Бог! Бог, това съм Аз! А вий сте глупаци, щом вярвате в Него!"
Безбожници, кво да ги прайш!;):)))
Стига ти толкоз!:р
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kuzmo
Категория: Забавление
Прочетен: 627020
Постинги: 291
Коментари: 427
Гласове: 386
Календар
«  Април, 2018  
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30